close
Fashion

Festkläder för kvinnor och guide till rätt kläder för rätt tillfälle

Många av oss lever numera ett mycket aktivt liv. Det är många märkeshändelser i livet som ska firas, det är många platser som ska besökas, det är utbildningar som ska genomföras och därefter högtidlighållas. För den som har en aktiv karriär så är det än mer att tänka på. Arbetslivet kommer att innehålla en enorm mängd situationer som är mer eller mindre viktiga och som alla kräver sin stil och har sin fason.

Alla dessa situationer som vi nämnt ovan har det gemensamt att de kräver en passande klädsel och i normalfallet är det inte nog att klädseln ska vara passande, den ska vara mer rätt än så också. Det finns en oändlig mängd av kläder och stilar att välja mellan och eftersom situationerna för de olika klädstilarna och klädkoderna är så många så är det mycket du har att tänka på när du ska välja klädsel.

Vi kan börja mellan att särskilja på professionell aktivitet och fritidsaktivitet. Redan där finns det ofta distinkta skillnader mellan vad en kvinna förväntas bära. Fritiden står för ytterligheterna. Det är bröllop i högtidsdräkt och det är grillfest i jeansshorts. Ingen av dessa klädkoder finns normalt representerade i en professionell miljö där spannet är smalare men har sin tyngdpunkt på den formella sidan av mittlinjen.

När det gäller att välja kläder så är det mycket viktigt att först ta reda så mycket sim möjligt om den tillställning som du ska gå på. Det gäller att förstå hur de andra gästerna kommer att vara klädda, hur lokalen påverkar klädseln – är det sommar eller vinter – vilken tid på dagen tillställningen kommer att äga rum och mycket annat.

Det gäller också att du känner dig själv. Du måste veta vilken typ av person du är och hur du kommer att passa i vissa typer av kläder. Ska du till exempel leta bland festklänningar att bära så är det viktigt att du väljer en som passar till dig utifrån din längd, grad av kurvighet med mera. Ska du leta efter en uppsättning till en fest som har friare klädkod så kan det vara bra att börja med att ta reda på exakt hur fritt det är med klädvalet. Det är nästan alltid mindre fritt än vad de som sätter klädkoden hävdar. Det finns starka sociala normer som reglerar hur vi ska se ut och i Sverige är dessa normer starkare än på många andra platser i världen.

Du kan dock slappna av när det gäller var du kan hitta utstyrslar för fester och särskilda tillfällen. Numera är internet din bäste vän som tillåter dig att välja kläder från många företag från hela världen. JJ’s House är en av dessa onlinebutiker för kläder och de har ett väldigt brett utbud inte bara avseende kläder men också när det gäller accessoarer och allt det andra som tillkommer när du ska på fest.

Sist men inte minst. Om du börjar i god tid blir det lättare att lyckas med inköpen.